PUULÄMMITYS

Puulämmitystä on käytetty aina. Ensimmäinen puulämmitysmuoto oli nuotio ulkona, tämän päivän puulämmitystä on huippumodernit ja tehokkaat Nordpeis-takat.

Nykyaikaiseen puulämmitykseen kuuluu, että takka polttaa puuta puhtaasti ja hyvällä hyötysuhteella. Puulämmitys ei ole enää vain lämmöntuottoa, vaan siihen kuuluu, että puulämmityslaite eli takka tai kamiina on myös moderni huonekalu, joka sopii muuhun sisustukseen. Puulämmitys on edullista ja tehokasta, kun se suunnitellaan hyvin ja takaksi valitaan tarkoitukseen sopiva laite. Puulämmitykseen käytettävää tulisijaa valitessa on otettava huomioon, mitä puulämmitykseltä odotetaan eli halutaanko paljon lämpöä nopeasti vai vähän lämpöä kerralla, mutta pitkän aikaa? Puulämmittäjän on myös mietittävä minkälainen takan käyttäjä minä itse olen? Haluanko lämmittää takkaa joka päivä koko kylmän kauden ajan vai käytänkö takkaa vain silloin tällöin ja haluan lämpöä heti, kun tuli on sytytetty.

Puulämmitys on ainoa lämmitysmuoto, joka ei ole riippuvainen muusta energiasta. Maalämpö, ilmalämpö, ja suora sähkölämmitys tarvitsevat toimiakseen sähköä, öljylämmitys sähköä ja öljyä. Puulämmitys on ainoa tapa lämmittää kotia myös sähkökatkoksen aikana.

Puulämmitys on ainoa lämmitysmuoto, joka luo kotiin myös tunnelmaa. Takan lämpö ja valo ovat ainutlaatuisia kokemuksia. Sähköpatterin ympärille ei kokoonnuta fiilistelemään, mutta takka ja puulämmitys on aina kerännyt ihmiset ympärilleen.

Puulämmitys on ainoa lämmitysmuoto, jonka tarvitseman energian moni suomalainen saa omasta metsästään. Puulämmitykseen käytettävät polttopuut tai klapit ovat monesti hukkapuuta, joka jäisi muuten hyödyntämättä.

Puulämmitys on ainoa energiamuoto, jonka käyttäminen on hauskaa. Takan sytyttäminen on rituaali, jonka suorittaminen antaa aina hyvän mielen. Klapien teko ja kirveen käyttö on monelle haluttua hyötyliikuntaa.