BLOGI

TAKKA ON KODIN KORU

Sisustusasiantuntija Halvor Bakkella on kodissaan kaikkiaan kolme takkaa, ja omasta mielestään hän ei voi elää ilman niitä.


Pyöreänlämmin uutuus

Oletko kuullut vuoden pyöreimmästä uutisesta? Nordpeisin ME-kamiina on pieni ja elegantti, mutta samalla suuri sisältä.


TAKKA MÖKILLE? VINKIT OIKEAN TULISIJAN VALINTAAN

Oletko aina haaveillut mökkitakasta? Oletko kenties rakentamassa mökkiä ja et tiedä mikä olisi mökillesi paras vaihtoehto? Tai oletko ylipäätään pohtinut mökkisi lämmitystä, myös ilman sähköä? Takka on edullinen ja kestävä ratkaisu lämmittämiseen, ja se sopii jokaiseen mökkiin. Takan avulla venytät mökkikautta, jopa vuoden ympäri! 


KOTISI KATSEENVANGITSIJA.

Takan on oltava hyvä ja toimiva lämmönlähde, joka asennetaan kotiisi vuosiksi. Siksi on tärkeää miettiä mitä toivot takalta. Takkaa valitessasi sinun on otettava huomioon takan sijoituspaikka ja lämmöntuotto. Haluatko takan tuottavan lämpöä mahdollisimman pitkään vai toivotko että takka lämmittää huoneen nopeasti? Haluatko pienen huomaamattoman lämmönlähteen vai suuren hienon katseenvangitsijan?


Materiaalit

Nordpeis on testannut ja jalostanut takkamateriaaleja jo 30 vuoden ajan. Olemme yhteistyössä johtavien laboratorioiden ja yliopistojen kanssa kehittäneet materiaaleja, jotka täyttävät korkeimmat mahdolliset rasituksen ja lämmönvaihtelun sietovaatimukset. Käytämme erilaisia betonityyppejä kuoressa, tulipesässä ja takkasydämessä, kun päämääränä on erityisen hyvä lämmönvarastointikyky.


PIENI KAMIINA – NORDPEIS UNO

Etsitkö sopivan kokoista tulisijaa pienempään tilaan? Tai haluatko mieluummin pienen ja siron tulisijan tuomaan lisälämpöä ja tunnelmaa? Pieni kamiina voi olla vastaus etsintöihisi. Pienet kamiinat ovat omiaan pienempiin tiloihin, kuten vaikkapa saunan takkatupaan, mutta myös isompaankin olohuoneeseen tuomaan lämpöä ja tunnelmaa. Se vie vähemmän tilaa kuin raskaat takat ja on ihana katseenkiinnittäjä sekä tunnelmanluoja – ja se myös todella lämmittää! 


Kuinka kuumiksi Nordpeis takkojen pinnat tulevat?

Takan lasiluukku ja luukun karmi ovat aina polttavan kuumia. Takan muut teräsosat saattavat myös tulla kuumiksi. Nordpeis takkojen betoniosat eivät ole polttavan kuumia.


Pyöreä takka ”Me”: Muotoilusuojattu Euroopassa

– Meille on tärkeää, että ”Me”-takallamme on muotoilusuoja Euroopassa. Myös sen nimi on suojattu Takat-kategoriassa. Tämä nostaa huomattavasti tuotteen arvoa ja takaa meille suojan mahdollista kopiointia vastaan, sanoo Nordpeis AS:n toimitusjohtaja Stian Varre.


TAKKA, SISUSTUS JA MITEN YHDISTÄÄ NÄMÄ KOTONASI

Miten takka ja sisustaminen saadaan pelaamaan kodissa samaan pussiin? Mikä takka sopisi parhaiten sinun sisustusmieltymyksiin? On monta eri tulisijaa, joita voidaan hyödyntää sisustuksessa ja tässä artikkelissa niistä vertailussa on kiertoilmatakka ja kamiina.


Varaavat takat, kiertoilmatakat, kamiinat ja puhdaspalotekniikka

Kaikissa Nordpeisin tulisijatuotteissa - Nordpeis Salzburg varaavat takat, Nordpeis-kiertoilmatakat ja Nordpeis-kaminat - on puhtaasti puuta polttava tulipesä.


TAKAN SYTYTYS JA KÄYTTÖ – VINKIT HELPPOON TAKAN LÄMMITTÄMISEEN

Toisin kuin joskus luullaan, takan sytytys ei ole taito- tai tekniikkalaji, vaan muutamalla niksillä ja yksinkertaisella periaatteella saat aikaiseksi upean liekin ja sopivan lämmön. Tutustu ohjeisiin ja lue hyödylliset vinkkimme!


TAKAN ASENNUS

Kun asennat Nordpeis-kamiinaa, Nordpeis-kiertoilmatakkaa tai Nordpeisin Salzburg -varaavaa takkaa,ota huomioon seuraavat asiat:


Kuinka valita hyvä takka?

Neljä tärkeintä kriteeriä takan valinnalle.


MIKÄ OLISI PARAS TAKKA MINULLE? VIISI VAIHTOEHTOA

Takan käyttäjiä on erilaisia ja heillä on mitä erilaisempia tarpeita. Tällöin ei ole välttämättä helppoa heti tietää, että mikä on paras takka juuri minulle. Onneksi myös takat on valmistettu eri tarkoituksiin: toisista lämpö tulee nopeasti ja toisista hitaasti. Yksi takka voi olla suuri ja painava, toinen pieni ja kevyt. Pääasia on, että takkaa hankkiessa mietit, mitä takalta haluat ja teet päätöksen sen mukaan.


Nordpeis takan tai kamiinan huoltaminen

Useimmin tehtävä huolto Nordpeis-takoille ja -kamiinoille on tuhkanpoisto.


Nordpeis-takan tai -kamiinan liittäminen savupiippuun

Nordpeis-takat ja -kamiinat voidaan liittää savupiippuun takaa, päältä ja useissa malleissa myös sivusta.


Valtuutettu jälleenmyyjä on paras tulisija-asiantuntija

Nordpeis-takan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja hiukan vaivaa, mutta sen ei tarvitse olla hankalaa. Paikalliset jälleenmyyjämme ovat erinomaisia takka-asiantuntijoita, jotka auttavat sinua Nordpeis-takan valinnassa kaikin tavoin.


Nordpeis-materiaalit

Nordpeis valmistaa kaikentyyppisiä tulisijoja, joista jokainen löytää oman suosikkinsa. Nordpeis-takat valmistetaan kestävistä ja tarkoituksiinsa sopivista materiaaleista. Materiaalivalintoihin vaikuttaa takan käyttötarkoitus, koko ja ulkonäkö.


Nordpeis kuvia ja filmejä netissä

Nordpeis ja Nordpeisin jälleenmyyjät ovat tehneet kymmeniä hyödyllisä filmejä Nordpeis-takan asennuksesta ja käytöstä.


Nordpeis takat Facebookissa

Nordpeis-takat löytyy nyt myös Facebookissa.


Mikä on sisustustakka?

Sisustustakka on takka, jota käytetetään sisustuselementtinä tai huonekaluna. Sisustustakka valitaan niin, että se sopii asunnon henkeen ja muihin huonekaluihin. Se voi olla pieni tai suuri, metallia, kiveä tai betonia. Sisustustakka voi olla varaava takka, kamiina tai kiertoilmatakka, lähtökohtana on kuitenkin, että takan lämmöntuotto ei ole niin tärkeää, kuin ulkonäkö ja takan sopiminen muuhun sisustukseen. Joskus sisustustakkaa valitessa etsitään takkaa, joka ei tuottaisi lämpöä ollenkaan, mutta kaikki takat kuitenkin lämmittävät, jos niissä poltetaan puita.


PUULÄMMITYS – TULISIJA ON ERINOMAINEN LÄMMITTÄJÄ

Puulämmitys on ollut tärkeä lämmitysmuoto jo aikojen alusta. Tulisijat ovat edelleen suosittu tapa hyödyntää tehokasta puulämmitystä asunnossa kuin asunnossa - joko toisen lämmitysjärjestelmän rinnalla tai pääasiallisena lämmittimenä. Takka on erinomainen keino pienentää sähkönkulutusta ja siten lämmityskustannuksia.


Nordpeis-tulisijat

Tulisijalla on aina ollut tärkeä paikka suomalaisten sydämissä. Suomi on kylmä maa ja tulisija on tarkoittanut lämpöä ja turvaa. Jokaiseeen kotiin kuuluu tulisija riippumatta siitä, mitä muita lämmönlähteitä talossa on.


MIKÄ ON KEVYTTAKKA?

Kevyttakka on nimensä mukaan kevyt eli painaa vähemmän kuin perinteinen muurattu takka. Kevyttakka on rakenteeltaan teräksinen tai valurautainen takkasydän, jonka ympärillä on erillinen kuorirakenne. Kevyttakan kuori voi olla metallia, kiveä, kaakelia tai betonia, kunhan painoa on vain muutama sata kiloa.


MIKÄ ON VALMISTAKKA?

Valmistakka on tulisija, joka tehdään nimensä mukaan mahdollisimman valmiiksi jo tehtaalla ja näin kotona tehtävä asennustyö ja vaiva jäävät mahdollisimman pieneksi. Valmistakka tulee monesti osissa, jotka on valettu valmiiksi tehtaalla. Valmistakkaa ei tarvitse muurata vaan valmiit osat vain pinotaan paikan päällä ja liitetään takka piippuun. Tämän helpommaksi takan hankinta ei voi mennä! 


Varaava takka – mitä ottaa huomioon?

Varaavan takan käyttäminen lämmitykseen säästää sekä ympäristöä että kuluja. Tiesitkö, että puilla tuotetulla lämmöllä säästät jopa 40% lämmityskuluissa verrattuna sähkölämmitykseen? Jos käytössäsi on vielä omat polttopuut, on säästö entistä suurempi. Puulämmitys lämmittää myös mieltä: pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi tuntuvasti ja saat kotiisi näyttävän ja viihtyisyyttä lisäävän sisustuselementin. 


Kuinka suuren alan Nordpeis kiertoilmatakka lämmittää?

Nordpeis kiertoilmatakka puhaltaa huoneeseen kuumaa ilmaa. Takan lämmitysala on se mihihin lämmennyt ilma pääsee leviämää. Jos takka on talossa keskeisellä paikalla on lämmitysala suurempi kuin jos takka on huoneessa mistä lämmennyt ilma ei pääse leviämään muualle.


Voiko Nordpeis kiertoilmatakan tai kamiinan laittaa suoraan puulattian päälle vai tarvitseeko lattia vahvistaa?

Nordpeis kiertoilmatakat ja kamiinat voi yleensä laittaa suoraan puulattian päälle vahvistamatta lattiaa. Lattian kestävyys on kuitenkin aina varmistettava.


Kuinka pitkään yksi pesällinen palaa?

Nordpeis takoissa pesällinen palaa n. 45 min – 60 min. Sen jälkeen hiilloksen laantuminen voi vielä kestää useita tunteja. Jos tulipesän paloilman saantia rajoitetaan, pesälliset palavat pidempään. Paloilman saantia ei kuitenkaan saa pienentää liikaa.


NORDPEIS SALZBURG S ON PIKKUTAKKA

Salzburg S varaava takka on parhaimmillaan pienien tilojen lämmittimenä. Pikkutakka sopii hienosti mökille, saunatupaan tai takkahuoneeseen. Nordpeis Salzburg S on varsinainen pikkutakka, sillä se vain 360 kiloa ja on hyvin pienikokoinen. Koska takan ulkomitat ja suojaetäisyydet ovat pienet, se sopii kaikenlaisiin huoneisiin.


SALZBURG-VARAAVAN TAKAN KÄYTTÖ JA TOIMINTA

Miten varaavaa takkaa kannattaa käyttää? Varaavan takan suurimpia etuja on perinteisesti ollut se, että ne varaavat lämpöä lämmityksen aikana ja säteilevät sitä ympäristöönsä kaikista pisimpään verrattuna muihin takkoihin. Tällä tavoin niitä on voitu hyödyntää erinomaisesti esimerkiksi talon lämmittämisessä. 


EI JOULUA ILMAN TAKKAA

Mitä olisi joulu ilman takkaa? Harmaata ja ikävää, tylsyyttä ilman taianomaisuutta ja säihkettä. Kuvittele, millainen olisi jouluaatto ilman taianomaista hohdetta, joka valaisee väsyneet mutta onnelliset pienokaiset, äidin, joka on saanut viimeinkin hengähdystauon sekä isän, joka istuu lempituolissaan lukien rikosromaania ja herkutellen marsipaanilla. Takka on joulun keskipiste. 


Northstar-betonimaali takkoihin

Takkamme toimitetaan käsittelemättömästä betonista valmistettuina, ja siksi pintaviimeistely voi vaihdella tuotteittain. Jos haluat tasaisemman pinnan, joka näyttää betonilta, suosittelemme tulisijan maalaamista takoille tarkoitetulla Northstar-betonimaalilla.


Suurin takkamme

Vuonna 2020 lanseerasimme kaksi upouutta takkaa - Davosin ja Caprin. Suuria takkoja kysytään entistä enemmän nykyaikaisiin uusiin koteihin. Koska Nordpeis suunnittelu Davos-mallin itse, tavoitteenamme oli kehittää tyylikäs takkamallisto, jonka eri versioissa on suuri tulipesä.