TAKKA, SISUSTUS JA MITEN YHDISTÄÄ NÄMÄ KOTONASI

Miten takka ja sisustaminen saadaan pelaamaan kodissa samaan pussiin? Mikä takka sopisi parhaiten sinun sisustusmieltymyksiin? On monta eri tulisijaa, joita voidaan hyödyntää sisustuksessa ja tässä artikkelissa niistä vertailussa on kiertoilmatakka ja kamiina.

Takka vai kamiina sisustukseen?

Mieti ensin minkälaiseen käyttöön tulisija tulee ja mitä itse odotat tulisijalta. Haluatko suuren tyylikkään ulkomuodon vai parhaimman lämmitystehon vai ehkä molemmat? Oletko hankkimassa sisustuselementtiä kenties isoon omakotitaloon tai kenties lämmittäjää pienelle mökille?

Lue myös: Mikä olisi paras takka minulle?.

Jos haluat mahdollisimman pienen sisustuselementin, joka vie vain vähän tilaa, valitse kamiina. Kamiina on yleensä metallipintainen ja pienin tulisija, joka sopii parhaiten tilan nopeaan lämmittämiseen ja tietysti myös kaunistamiseen.

Kaminan ulkomuoto viehättää monia, sillä niissä on usein myös vanhojen hyvien aikojen henkeä ja tuulahdus pohjoismaista tyyliä selkeiden linjojen ohella. Kamiinan parhaita puolia nopean lämmönluovutuksen lisäksi ovat pieni koko ja yleensä edullisempi hinta. Sisustuselementtinä se sopii siis pienemmällekin kukkarolle. Kaminan voi myös yleensä asentaa suoraan puulattian päälle eli sinun ei tarvitse ottaa tätä erikseen huomioon, kun suunnittelet asunnon sisustamista.  

Tutustu tarkemmin esimerkiksi Quadro 2 -kamiinaan tai Uno 1 -kamiinaan.

Jos makuusi sopii paremmin näyttävä ja suuri koko, niin suuriluukkuinen kiertoilmatakka on oivallinen vaihtoehto. Skandinaavinen, moderni ulkomuoto yhdistettynä hyvään käytettävyyteen viehättää monia.

Jos käytät tulisijaa mökin nopeaan lämmittämiseen, kamiina sopii parhaiten pienempään mökkiin ja kiertoilmatakalla lämmön saa leviämään nopeasti suuremmallekin alueelle. Kun takkaa valitaan omakotitaloon, niin kamina on parhaimmillaan takkahuoneissa ja muissa pienehköissä tiloissa.

Kiertoilmatakka taas sopii paremmin suurempiin olohuoneisiin, sillä kiertoilmatakka luovuttaa lämpöä yhtä nopeasti kuin kamiina, mutta levittää lämmön suuremmalle alueelle. Tutustu esimerkiksi Odense-kiertoilmatakkaan tai Ronda-kiertoilmatakkaan.

Puhdaspalotekniikka mahdollistaa kirkkaat lasiluukut

Kaminoissa ja kiertoilmatakoissa on paljon eroja eri laitevalmistajien kesken. Hyvässä kaminassa tai kiertoilmatakassa on puhdaspalotekniikka, joka pitää lasiluukun kirkkaana ja kuluttaa vähän puuta. Sisustuksen näkökulmasta on erityisen tärkeää huomioida, että lasiluukku pysyy kirkkaana, sillä vain siinä tapauksessa takan tuomasta tunnelmasta ja tulen loimusta voidaan nauttia 100-prosenttisesti.

Suurin osa meistä kun iloitsee takkatulesta eniten silloin, kun sen voi kunnolla nähdä!

Lue lisää puhdaspalotekniikasta blogissamme!

Takan maalaus tuo uutta potkua sisustukseen

Kiertoilmatakka voi olla metalli-, betoni-, kivi- tai kaakelipintainen tulisija ja täten myös malli- ja ulkonäkövaihtoehtoja on usein paljon enemmän kuin kaminassa. Betonitakan erinomainen ominaisuus on, että sen voi pinnoittaa kuten haluaa ja maalata uudelleen ja uudelleen. Takan pinnoittaminen on yksi tapa lisätä takan käyttöikää myös sisustuksen näkökulmasta: ei välttämättä ole tarvetta valita kaikista klassisinta kaakelia tai väriä, joka käy kaikkeen, koska takan pinnoitus tai maalaus voidaan tehdä joka tapauksessa uudelleen kulloisenkin maun mukaan.

Erityisesti mahdollisuus takan maalaukseen on asia, joka kiinnostaa monia sisustajia. Se lisää takan käyttömahdollisuuksia sisustamisessa ja tällainen takan tuunaus onkin omiaan, kun mietitään takan potentiaalia ja ennen muuta tämän potentiaalin hyödyntämistä muuntautumisessa. Valkoisesta takasta voidaan helposti tehdä musta takka –päätösten ei tarvitse olla enää lopullisia!