TAKAN SYTYTYS JA KÄYTTÖ – VINKIT HELPPOON TAKAN LÄMMITTÄMISEEN

Toisin kuin joskus luullaan, takan sytytys ei ole taito- tai tekniikkalaji, vaan muutamalla niksillä ja yksinkertaisella periaatteella saat aikaiseksi upean liekin ja sopivan lämmön. Tutustu ohjeisiin ja lue hyödylliset vinkkimme!

Ennen kuin sytytät takkaa, lue aina takan mukana tulevat käyttö- ja sytytysohjeet ja noudata niitä. Noudattamalla takkavalmistajan ohjeita saat aikaiseksi parhaimman mahdollisen lopputuloksen. Esimerkiksi Nordpeis-kamiinoiden, kiertoilmatakkojen ja varaavien takkojen mukana aina helppokäyttöiset käyttö- ja sytytysohjeet. 

Takan sytyttäminen kotona 

Taloissa, joissa on käytössä koneellinen ilmastointi, tai jos talosi on tiivis ja uudempi, on hyvä muistaa, että ennen takan sytyttämistä kannattaa avata ikkuna tai kytkeä ilmastoinnista takkakytkin päälle (tai ilmastointi kokonaan pois) siinä tilassa, jossa takka sijaitsee. Näin saat takkaan ja savupiippuun paremman vedon alipainetta vähentämällä.

Muista myös aina varmistaa, että piipun savupelti on auki. Mikäli olet aikeissa sytyttää Nordpeisin Salzburg -varaavia takkoja, muista avata myös takan sytytyspelti.

Näin sytytät takan:

  1. Lado tulipesään vaakatasoon ristikkäin toistensa päälle pieniä, halkaisijaltaan noin 2-3 cm pilkkeitä. Pilkkeitä ei pidä säästellä, sillä hyvä määrä on noin 1,5-2 kilogrammaa kerrallaan. Näin varmistat tulipesän ja piipun kuumenemisen nopeasti ja siten hyvän vedon.
  2. Pidä takkaluukkua hieman raollaan sytytyksen jälkeen niin kauan, että pilkkeiden liekki alkaa laantua. Tämä vie yleensä noin 10-15 minuuttia.
  3. Lisää ensimmäiset polttopuut. Normaalikokoiset klapit ovat hyviä.
  4. Polttopuun määrä per pesällinen riippuu takasta, yleensä 1 – 3 klapia on riittävä määrä.
  5. Sulje luukku kokonaan vasta muutaman minuutin päästä ensimmäisten polttopuiden lisäämisen jälkeen.
  6. Aina kun lisäät polttopuita takkaan, voit pitää luukkua raollaan muutaman minuutin, jotta liekki tarttuu polttopuihin hyvin.

Ylläolevat takansytytysohjeet ovat yleisiä ja suuntaa antavia. Muista aina lukea kunkin mallin käyttöohjeet ennen takan sytyttämistä. Esimerkiksi Nordpeisin Salzburg-mallissa on tärkeää, että polttopuita lisätessä sytytyspelti avataan hetkeksi ja toisaalta sytytyspelti suljetaan vasta takkaluukun sulkemisen jälkeen.

Kuinka paljon polttopuita pitää laittaa?

Optimaalinen polttopuiden määrä tulisijassa vaihtelee. Esimerkiksi Nordpeis-kamiinoissa ja Nordpeis-kiertoilmatakoissa normaali polttopuun määrä per pesällinen on 1-3 klapia, enempää ei tarvitse laittaa.

Nordpeis Salzburg -varaavissa takoissa voi polttaa enemmän puita per pesällinen:

Takan sytytys -ohjeet

Kun noudatat Nordpeis-takkojen ja kamiinoiden mukana tulevia takansytytysohjeita, saat parhaimman mahdollisen lopputuloksen. Kun noudatat ohjeita, takan luukunlasi pysyy puhtaampana ja puuta kuluu vähemmän ja lämpöä tulee sopivasti.

Jos ohjeet ovat kadonneet tai kaipaat lisää vinkkejä, voit aina ottaa yhteyttä takkasi sinulle myyneeseen jälleenmyyjään, tai ottaa meihin yhteyttä.