TAKKA MÖKILLE? VINKIT OIKEAN TULISIJAN VALINTAAN

Oletko aina haaveillut mökkitakasta? Oletko kenties rakentamassa mökkiä ja et tiedä mikä olisi mökillesi paras vaihtoehto? Tai oletko ylipäätään pohtinut mökkisi lämmitystä, myös ilman sähköä? Takka on edullinen ja kestävä ratkaisu lämmittämiseen, ja se sopii jokaiseen mökkiin. Takan avulla venytät mökkikautta, jopa vuoden ympäri! 

Mökki – mikä ihana, ja niin rakas, paikka jokaiselle suomalaiselle. Siellä jokainen pääsee rentoutumaan ja nauttimaan rauhasta sekä ihanista hetkistä. Mutta mitä olisikaan mökki ilman takkaa ja sen rauhoittavaa tulen loimua – puhumattakaan sen tuomasta pehmeästä lämmöstä! Mökillä pääset käpertymään lämpimän takan ääreen ja nauttimaan vaikkapa hyvästä kirjasta. Tulisija on tärkeä osa mökkiä sekä sen tuoman tunnelman että sen hyötyjen takia.

Millainen mökillä kävijä olet?

Ennen mökkitakan hankintaa sinun kannattaa miettiä millainen mökillä kävijä olet. Käytkö siellä viikonloppuisin lyhyemmilläkin reissuilla? Silloin tarvitset lämpöä nopeasti. Vai onko mökkisi niin kaukana, että olet siellä mieluiten pidemmän aikaa kerralla? Silloin tarvitset lämpöä pidemmäksi aikaa. Valintaan vaikuttaa myös se, että onko mökilläsi jokin toinen lämmitysmenetelmä vai toimisiko takka ainoana lämmöntuottajana.

Mökin lämmitys ilman sähköä

Mikäli mökkitakka on mökin ainoa lämmitysmuoto, paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Oikein sijoitettuna se pitää mökin lämpimänä yönkin yli – jopa yli 20 tuntia. Se varastoi jokaisen pesällisen tuottaman lämmön rakenteisiinsa ja hohkaa sitä ympärilleen pitkään. Jotta takka pysyy lämpöisenä, tulisi sinne laittaa pesällinen noin muutaman kerran päivässä. On kuitenkin hyvä huomioida, että ilman kiertoilmatoimintoa varaava takka ei luovuta lämpöä heti. Lämpiämisessä saattaa mennä muutama tunti, joten varaava takka ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos mökillä ollaan yleensä lyhyitä jaksoja kuten vain yksi tai kaksi päivää.

Toisen lämmitysjärjestelmän rinnalle

Mikäli mökissä on jo toinen pääasiallinen lämmitysjärjestelmä, on silloin kiertoilmatoiminnon omaava tulisija yleensä hyvä valinta. Tällöin esimerkiksi kiertoilmatakka tai kamiina ovat hyviä vaihtoehtoja. Myöskin jotkin varaavat takat omaavat myös kiertoilmatoiminnon.

Kiertoilmatoiminnon avulla tulisija luovuttaa lämpöä heti tulen sytytyksen jälkeen ja kierrättää sen tasaisesti huoneeseen. Ilman varaavaa lämpömakasiinia se ei kuitenkaan varaa lämpöä, eli jollei takassa ole tulta, lämpö ei kestä pitkään. Silloin se on hyvä muun muassa ajoittaiseen lämmitykseen, riippuen tietysti kuinka ahkerasti halutaan käyttää takkaa.

Kiertoilmatoiminto on hyvä esimerkiksi talvella, kun täytyy saada mökki nopeasti lämpöiseksi tai viikonloppureissuilla, kun ei ole aikaa jäädä odottelemaan mökin lämpiämistä useaksi tunniksi. Lisäksi tulisijan avulla voidaan vähentää pääasiallisen lämmitysjärjestelmän sähkönkulutusta.

Takka pieneen mökkiin

Kun valitset takkaa pieneen mökkiin, kannattaa valita pienempi tulisija sen koon ja pienemmän lämmitystehon vuoksi. Liian iso varaava takka voi tehdä mökistä kerralla liian lämpimän. Pieni takka sopii paremmin pieneen mökkiin. Kiertoilmatoiminto levittää lämmön kerralla tasaisesti koko pieneen mökkiin, joten se on hyvä tapa saada pieni mökki nopeasti lämpimäksi. Esimerkiksi pieni kamiina on erittäin hyvä vaihtoehto pieneen mökkiin. Tutustu muihin pieniin takkoihin takkamallistostamme!